Äidin juhlat

Vauvajuhlat eli Baby Showerit on mukava järjestää niin, että tuleva äiti – ei siis vauva – näyttelee illan pääosaa. Kannattaa miettiä, millainen persoona tuleva äiti on ja valita ohjelma sekä vieraat sen mukaan. Vauvajuhlia on yleensä tapana viettää ystävien kesken, mutta mukaan voi myös kutsua tulevan äidin sukulaisia. Suomessa vauvajuhlien ajatellaan olevan vastaava juhla tulevalle äidille, kuin varpajaiset ovat tuoreelle isälle.

Vauvajuhlan voi järjestää joko yllätyksenä tai tarvittaessa yhdessä tulevan äidin kanssa. Ajatuksena on kuitenkin, että tulevan äidin ei tarvitse nähdä vaivaa juhlien järjestämiseen, vaan hän saa nauttia rauhassa rentouttavasta illasta. Kutsut järjestetään yleensä 1-2 kuukautta ennen laskettua aikaa. Mukava ajatus on esimerkiksi juhlistaa äitiysloman alkamista vauvajuhlien merkeissä. Jos äiti odottaa useampaa kuin yhtä lasta, kannattaa juhlat järjestää vielä aikaisemmin. Monikkoraskauksissa vauvat yleensä tupsahtavat maailmaan jo ennen laskettua aikaa.

Aloita suunnittelu ajoissa

Juhlien suunnittelu on hyvä aloittaa noin pari kuukautta aikaisemmin, jotta kutsutut saavat varattua päivän kalentereihinsa. On myös tärkeää miettiä hyvissä ajoin juhlien tarjottavia, ohjelmaa, hankittavia tarvikkeita ja juhlakoristeita baby showereille. Esimerkiksi paperikoristeilla, ilmapalloilla ja kirjainkoristeilla somistat juhlatilaa helposti ja näyttävästi. Upeaan lightbox – kirjainvalotauluun voidaan kirjoittaa vauvakutsuille sopiva teksti. Ihana idea on antaa lightbox lahjaksi tulevalle äidille. Jos baby showereilla on väriteema, voi sitä tuoda kauniisti esille myös laadukkailla kertakäyttöastioilla.

 

Vauvajuhlien suosikkeja:

9.90 sis. alv. 24%
Varasto loppu
39.70 sis. alv. 24%

 

Tarjottavissa kannattaa huomioida odottavan äidin ruokavalio

Yleensä tarjoilu hoituu nyyttikestein ja jokainen vieras, lukuunottamatta itse tulevaa äitiä, valmistaa juhliin jotain pientä. Vieraiden erityisruokavaliot on hyvä selvittää etukäteen ja erityisesti huomioida tulevan äidin ruokavalio. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla voi tutustua raskausaikana vältettäviin elintarvikkeisiin.

Vauvajuhliin sopivia tarjottavia ovat esimerkiksi

Salaattibuffet
Cocktailpalat
Tapakset
Erilaiset piirakat
Leipäset
Hedelmät
Masukakku
Makeat herkut
Alkoholittomat juomat

Ohjelmat ja leikit

Arvuutteluleikki. Mitä vauvanhoitoon liittyviä tarvikkeita löytyy kuvasta? Ilmainen tulostettava versio ja ohjeet löytyvät täältä.

Vaipan heitto. Samaan tyyliin kuin häissä morsiuskimpun heitto.

Esinevisa. Kerätään pussillinen lastenhoitoon liittyviä esineitä ja annetaan tulevan äidin tai kaikkien vieraiden arvuutella niiden nimiä ja käyttötarkoituksia.

Tuttipullon juontikisa. Esimerkiksi desi mehua/vettä tuttipulloon tai tuttipulloihin ja otetaan aikaa kuka saa sen nopeimmin juotua tyhjäksi. Kisaa voi vaikeuttaa esimerkiksi niin, että pulloon ei saa koskea käsillä. Kisassa käytetyt pullot lahjoitetaan kisan jälkeen tietenkin tulevalle äidille.

Vauvanruokien maistelu. Peitetään purkeista etiketit ja laitetaan kisailijat vuorotellen maistelemaan ja arvuuttelemaan soseen ainesosia. Jokainen kirjaa vastauksensa omaan paperiinsa. Mukavamman makuisia ovat hedelmäsoseet, mutta halutessaan kisaa voi toki vaikeuttaa ruokasoseilla. Jokaisesta oikein arvatusta ainesosasta saa pisteen. Muista varata tarvittava määrä kertakäyttölusikoita maistelua varten.

Masun ympäryksen arvaus. Arvuuttelijat veikkaavat odottajan tai oman mahansa ympäryksen. Arvaus voidaan tehdä senttimetreinä tai hauska idea on, että jokainen joutuu leikkaamaan esimerkiksi lankarullasta mahan ympäryksen mittaisen pätkän.

Vauvakuvien arvaus. Jokainen vieras tuo oman vauvakuvansa mukanaan ja tuleva äiti, tai kaikki vieraat, yrittävät arvata kuka on kukin.

Masun maalaus sormiväreillä. Masuun voi kirjoitela terveisiä tulokkaalle ja ottaa terveisistä kuvan muistoksi.

Tutin sylkäisykisa. Kuka pystyy sylkäisemään tutin pisimmälle.

Vauva-alias. Sananselityspeliä vauva-aiheisilla sanoilla. Tuleva äiti yrittää selittää vieraille sanoja ja oikein arvannut saa kortin itselleen. Eniten kortteja kerännyt voittaa. Peliä voi mennä myös niin, että äiti joutuu piirtämään sanat paperille, kuten Pictionaryssa.

Vaipanvaihtokisa. Katsotaan kuka pystyy vaihtamaan nopeimmin vaipan nukelle. Tämän voi toteuttaa myös joukkueiden välisenä kisana.

Hemmotteluhoitoja tulevalle äidille.

Lahjat

Vauvajuhliin voi halutessaan tuoda jonkin pienen muistamisen tulevalle äidille tai vauvalle. Tuleva äiti voi myös toivoa lahjatonta juhlaa, toivetta kannattaa kunnioittaa ja tämä kannattaa mainita kutsussa.

Tilaa koristeet vauvakutsuille

Katso blogitekstejä vauvakutsuista:

Baby Shower – vaaleanpunaiset vauvakutsut

Baby Shower – Welcome to the world Baby NØ

Katso juhlavinkit blogistamme